Sami clothing webAllerede i 1300 tallet begynder strik at blive fremstillet i Europa, og i 1500 tallet begyndte de kongelige og adelige at importere strikkede silkestrømper, og allerede 100 år senere havde almindelige svenske borgere råd til at købe det importerede strik. Intet af dette er dog bevaret. Det blev slidt op til sidste trevl.

En trøje fra 1600 tallet er bevaret og findes på Nordiske Museum i Stockholm. Den er i tulipanmønster og strikket i silke og med guldtråde.

Man ved ikke hvilke veje strikningen tog til Sverige: over Færøerne, over Norge, fra Tyskland og Holland eller en helt anden rute. Måske via hansestaden Visby på Gotland

Svensk strik/Same strik

I Nordsverige, såvel som i Norge og Finland, finder vi same områderne. En omtale af samernes brug af uld må høre til dette åres tema. Samerne er kendt for både væv og strik i klare og flotte farver. De har skullet beskytte sig mod den stærke kulde, og her har ulden været det foretrukne materiale.

Dragterne har været kantet med farvestrålende bånd og vanterne har været strikket i smukke mønstre. Vanterne var ofte pyntet med en helt speciel to farve strik kaldet slyngestrik. Du kan finde en lille film om det på you tube eller ved at google slyngestrik. Den er besværlig at beskrive, let at lære fra en film og er en rigtig fin bort til vanter, såvel som trøjer.

Grunden til at jeg skelner mellem svensk strik og same strik er den, at jeg synes det er meget vigtigt at bevare og beskytte etniske traditioner, hvor de i verden måtte befinde sig. Lynhurtigt kan al folklore og etniske særegenheder forsvinde, hvis vi ikke tænker over at bevare. Og så kan vi ikke kende forskel på design fra Danmark og Japan. Det ville være en trist udvikling.

Undervisning i Svensk tvebinding

I 1974 fandt man i Fallun i Sverige resterne af en barnevante, der ved nærmere øjesyn af strikkekyndige viste sig ikke at være strikket i den sædvanlige ret og vrang, men i den teknik, der på dansk kaldes tvebinding. Vanten kan dateres til før 1680. I 1987 fandt man igen en vante i tvebinding og denne dateres fra tidligt i 1600 tallet., og er dermed det tidligste, man til nu har fundet i Sverige i tvebindings teknikken

Der bliver undervisning i den svenske tvebinding under Uldfestivalen. Mere herom når vi har detaljerne. De vil også fremkomme på facebook og under punktet ”Information>Festivallens program” her på siden.