• 1
  • 2

“Saltum Uldfestival” is the largest wool festival in Scandinavia.

For more than 10 years it is taking place the second weekend in May.

At this festival you find everything – the best wool, exciting yarn and a lot of accessories, you will also find workshops, lectures and much more.

Every festival has a theme. 2018 the theme is knitting, tradition and patters from the Baltic countries.

2017 approx. 20.000 visited the festival, it is an El Dorado for all who loves knitting in all kinds of wool and qualities.

Tema 2018 - Baltisk strik

Årets tema på uldfestivallen 2014

”Saltum Uldfestival” ist der grösste Wolle Festival in Skandinavien.

Seit mehr als 10 Jahre findet er jedes Jahr im zweiten Wochenende im Mai statt.

Hier finden Sie Strickwolle und Baumwolle in allen Qualitäten und Farben, Strickmode, Zubehör, Workshops und Vorträge.

Jeder Festival hat ein Thema, im 2018 ist das Thema Strickmode, Stricktradition und Muster aus dem Baltikum.

Im 2017 wurde “Saltum Uldfestival” von ca. 20.000 besucht – ein echtes Dorado für die, die Stricken und Wolle lieben.

Forleden holdt jeg et lille foredrag på LandboNord om Uldfestivalen. Vi var 6, der holdt foredrag efter et årsmøde. Bagefter slog det mig, at alle 6 foredragsholdere handlede om samme problematik: nemlig tabet af vores rødder, og ønsket om en tilbagevenden til disse rødder.
Grønsagsavleren fortalte, at mange børn ikke ved, at en gulerod har levet hele sit liv i jord. Fjerkræavleren fortalte, at børn og unge ikke ved hvordan en hjemmelavet suppe smager, de kender kun smagen af suppe fra Mou. De ved heller ikke at råvaren har gået med fjer, før den blev til suppe.

Jeg fortalte om tidligere tiders skikke med at lægge sin nyfødte pige i husets fineste kurv til uld, så hun kunne blive en dygtig spinder, væver og strikker, for derefter at fortælle om 1800 tallets behov for strik, mod i dag et ønske om at strikke.

Hold fast i rødderne i en travl hverdag

Hvis man i dag skal tale om et behov i forbindelse med strik - Er det på det mentale plan. Det skaber ro i sindet i en stressende hverdag.
Udviklingskonsulenten fortalte om planer omkring den tidligere Vittrup efterskole, der indeholder madlavning fra bunden. En kok lavede dejlig mad helt fra bunden og dertil øl fra et mikcro bryggeri, der også kæler for gode råvarer og ingen industriel produktion, kun håndværk.

Selv om strik og lignende kreativitet er på hobbyplan af lyst og ikke af nød, er det stadig det gode gamle håndværk der er i højsædet, og absolut ikke må glemmes. Bl.a. derfor er der også et lille kursus i nålebinding (se senere i dette nyhedsbrev), for at vedligeholde rødderne.

Hver 5 kvinde strikker

Statistikken fortæller at hver 5. kvinde mindst en gang hver uge strikker, hækler, broderer eller udfører anden form for kreativitet. Imponerende – ikke?

Uldfestivalens mange stande og udstillinger på selve festivalpladsen, ved gallerier, på Husflidsskolen og Egnssamlingen knytter fortid sammen med nutid.

Gamle håndværk, der er kommet til ære og værdighed igen vises frem i løbet af Uldfestivalens to dage. Samlinger af gamle genstande til brug for forarbejdning af uld findes på Egssamlingen, for eksempel en garnvinde, karter, rokke, væve m.m.

Garn af alternative fibre

Noget af det ældste vævede i Danmark er lavet af brændenældefibre. Det findes så vidt jeg ved ikke som garn i dag, men det skal nok komme.

Garn af mælkefibre er meget lækkert at strikke af og bruge. Jeg har strikket til mine nyfødte børnebørn af det. Også garn af bananfibre og bambusfibre findes. Bananfibre har jeg ikke prøvet, men bambus er fint at strikke af, lækker at bruge. Det er isolerende som uld, åndbart for kroppen og bakteriehæmmende, ligesom det varmer godt. Mange af de egenskaber vi glæder os over ved uld.

Rundt om på festivalens område kan du besøge arbejdende værksteder med træ, ben og horn, pileflet, nålebinding, smedning, plantefarvning, vævning, nålebinding og spinding.

Kiirsten Pedersen, Formand Uldfestival Saltum

Nyhedsbrev

Små videoklip fra Uldfestivalen

video-cover

stemning og boder

Uldfestival på TV2Nord "Salto"

Se udsendelsen om uld og uldfestivalen fra TV2Nord Salto d. 18. oktober 2017 

Inspiration til besøg i Blokhus

blokhus magasin