• 1
  • 2

Oplev et nyt Uldfestival Saltum i 2017

Uldfestivalen har fået ny adresse uden for Saltum by for at få plads til flere udstillere med større diversitet og dermed skabe en større inspirerende oplevelse for dig, som besøgende. En initiativrig arbejdsgruppe fra Saltum søger dog for, at der stadig vil være masser af aktiviteter for hele familien i Saltum by.

Så i 2017 vil du kunne opleve Uldfestivalen i nye grønne omgivelser og samtidig få nye og spændende oplevelser i Saltum by. Se mere om Saltum Ulddage her.

Tema 2017 - Svensk strik

Årets tema på uldfestivallen 2014

Ny adresse til Uldfestival Saltum 2017

Uldfestival 2017 har fået ny adresse

Forleden holdt jeg et lille foredrag på LandboNord om Uldfestivalen. Vi var 6, der holdt foredrag efter et årsmøde. Bagefter slog det mig, at alle 6 foredragsholdere handlede om samme problematik: nemlig tabet af vores rødder, og ønsket om en tilbagevenden til disse rødder.
Grønsagsavleren fortalte, at mange børn ikke ved, at en gulerod har levet hele sit liv i jord. Fjerkræavleren fortalte, at børn og unge ikke ved hvordan en hjemmelavet suppe smager, de kender kun smagen af suppe fra Mou. De ved heller ikke at råvaren har gået med fjer, før den blev til suppe.

Jeg fortalte om tidligere tiders skikke med at lægge sin nyfødte pige i husets fineste kurv til uld, så hun kunne blive en dygtig spinder, væver og strikker, for derefter at fortælle om 1800 tallets behov for strik, mod i dag et ønske om at strikke.

Hold fast i rødderne i en travl hverdag

Hvis man i dag skal tale om et behov i forbindelse med strik - Er det på det mentale plan. Det skaber ro i sindet i en stressende hverdag.
Udviklingskonsulenten fortalte om planer omkring den tidligere Vittrup efterskole, der indeholder madlavning fra bunden. En kok lavede dejlig mad helt fra bunden og dertil øl fra et mikcro bryggeri, der også kæler for gode råvarer og ingen industriel produktion, kun håndværk.

Selv om strik og lignende kreativitet er på hobbyplan af lyst og ikke af nød, er det stadig det gode gamle håndværk der er i højsædet, og absolut ikke må glemmes. Bl.a. derfor er der også et lille kursus i nålebinding (se senere i dette nyhedsbrev), for at vedligeholde rødderne.

Hver 5 kvinde strikker

Statistikken fortæller at hver 5. kvinde mindst en gang hver uge strikker, hækler, broderer eller udfører anden form for kreativitet. Imponerende – ikke?

Uldfestivalens mange stande og udstillinger på selve festivalpladsen, ved gallerier, på Husflidsskolen og Egnssamlingen knytter fortid sammen med nutid.

Gamle håndværk, der er kommet til ære og værdighed igen vises frem i løbet af Uldfestivalens to dage. Samlinger af gamle genstande til brug for forarbejdning af uld findes på Egssamlingen, for eksempel en garnvinde, karter, rokke, væve m.m.

Garn af alternative fibre

Noget af det ældste vævede i Danmark er lavet af brændenældefibre. Det findes så vidt jeg ved ikke som garn i dag, men det skal nok komme.

Garn af mælkefibre er meget lækkert at strikke af og bruge. Jeg har strikket til mine nyfødte børnebørn af det. Også garn af bananfibre og bambusfibre findes. Bananfibre har jeg ikke prøvet, men bambus er fint at strikke af, lækker at bruge. Det er isolerende som uld, åndbart for kroppen og bakteriehæmmende, ligesom det varmer godt. Mange af de egenskaber vi glæder os over ved uld.

Rundt om på festivalens område kan du besøge arbejdende værksteder med træ, ben og horn, pileflet, nålebinding, smedning, plantefarvning, vævning, nålebinding og spinding.

Kiirsten Pedersen, Formand Uldfestival Saltum

Nyhedsbrev

Se DK4 udsendelse fra Uldfestival 2014

video-cover

Inspiration til besøg i Blokhus

blokhus magasin